کارت گرافیک یا پردازشگر گرافیکی چیست؟


به قطعه‌ای که برای پردازش و رندرینگ تصاویر در کارت‌های گرافیک و هم چنین در گرافیک‌های آنبورد استفاده می شود پردازنده گرافیکی GPU می گویند.GPU ، مخفف عبارت "Graphics Processing Unit" بوده که معنی آن "واحد پردازش گرافیک" است و به نام‌های زیر شناخته می‌شود:

  •     Visual Processing Unit – VPU (واحد پردازش دیداری)
  •     Video card (کارت ویدئو)
  •     Display card (کارت نمایش)
  •     Graphic board(بورد گرافیکی)
  • Graphic adapter (آداپتر گرافیکی)
  • افزایش قدرت کارت گرافیک در ویندوز 8 همراه با عکس

واحد پردازش گرافیکی (GPU) چیست؟

جایگاه کارت گرافیک در کامپیوتر برای همه محرز است و این کارت ها هستند که اطلاعات دیجیتال تولید شده در کامپیوتر را گرفته و آن ها را به شکلی تبدیل می کنند که قابل مشاهده برای انسان باشند. واحد پردازش گرافیکی، یک چیپ الکترونیکی می باشد که با انجام محاسبات زیاد، بیشتر برای رندرینگ و ارائه ماشینی تصاویر به کار می رود و در اصل با کمک آن‌هاست که می‌توان تصویری را بر روی مانیتور و صفحه نمایش، لپ تاپ، اسمارت فون و سایر گجت‌های خود دید.

در ایام قدیم جی پی یو ای وجود نداشت و پردازنده مرکزی (CPU) بود که هم زمان، دو کار رندر کردن تصاویر و انجام دیگر اعمال کامپیوتری (اجرای برنامه‌ها، محاسباتشان و ...) را می کرد و چون رندر کردن تصاویر نیاز به قدرت پردازشی بالایی دارد، در عملکرد پردازنده مرکزی افت زیادی را نسبت به محاسبات نرم افزاری داشتیم. در سال های بعد طراحی واحدهای پردازش گرافیکی انجام شده و به بازار عرضه شد. پردازنده‌های گرافیکی با سرعت پایین ولی هسته‌های زیاد تقریباً شبیه پردازنده‌های مرکزی کار می‌کنند و عهده دار ایجاد تصاویر و انتقال آن به نمایشگر می باشند. در نتیجه استفاده از پردازنده ها باعث آزاد شدن قدرت پردازشی انجام شده توسط سی پی یو ها می شود و کار سی پی یو فقط محدود به محاسبات برنامه‌ها می شود. از مهمترین تولیدکنندگان پردازنده‌های گرافیکی NVidia و ATI (بخشی از AMD) و Intel می باشند. پردازنده‌های گرافیکی تقسیم به دو دسته کارت گرافیک (مستقل از مادربورد و CPU) و گرافیک تعبیه شده (چسبیده به مادربورد یا CPU) می شوند.

افزایش قدرت کارت گرافیک در ویندوز 8 همراه با عکس

کارت گرافیک

یکی از پردازنده‌های گرافیکی، کارت گرافیک می باشد که به ویدئو کارت بصورت مجزا (به اصطلاح Discrete یا Dedicated) نیز معروف است. این کارت نوعی پردازنده گرافیکی می باشد که به صورت مجزا از مادربورد به پردازش تصاویر می پردازد. اغلب کارت‌های گرافیکی بیش از یک واحد پردازش گرافیکی (GPU) دارند. وجود یک حافظه موقتی از نوع RAM در داخل کارت گرافیکی که کاملاً اختصاصی به کارت گرافیک بوده و از حافظه RAM کامپیوتر مستقل است باعث عملکرد بهتر کارت گرافیک در مقایسه با نوع دوم پردازشگران گرافیکی (نوع تعبیه شده آن) می شود. این کارت‌ها معمولاً متشکل از چند صد هسته می باشند که با قدرت پردازشی مناسب به صورت موازی با یکدیگر کار می‌کنند.

گرافیک‌های تعبیه شده (آنبورد)

نوعی دیگر از پردازنده‌های گرافیکی، تعبیه شده یا آنبورد (Onboard) می باشد که عمل پردازش تصویر با چیپ‌هایی در آن ها انجام می گیرد که از اول بر روی مادربورد بوده اند و یا توسط قسمتی از پردازنده که مخصوص پردازش گرافیکی است، انجام می‌شود. اغلب گرافیک‌های تعبیه شده دارای یک واحد پردازش گرافیکی (GPU)  می باشند. پردازنده‌های گرافیکی آنبورد حافظه رم مخصوص به خود ندارند و مقدار حافظه مورد نیازشان را از RAM کامپیوتر می‌گیرند.

افزایش قدرت کارت گرافیک در ویندوز 8 همراه با عکس

منبع:باشگاه خبرنگاران جوان